dodano: 2015-07-17 09:54:39
W drugim dniu warsztatów etnograficznych odbywających się w Centrum Kultury uczestnicy poznali historię mleka. Podróżnicy Ania Czapek, Piotr Mojżyszek opowiadali o ,,mlecznych’’ zwierzętach na całym świecie, o tym, co można zrobić z mleka. Wspólnie szukaliśmy odpowiedzi na pytania – czy na całym świecie pije się mleko?, gdzie jest kraina mlekiem i miodem płynąca?, czy Kleopatra naprawdę kąpała się w mleku?, czy renifer daje mleko, jak wygląda ?. Dzieci podzielone na grupy samodzielnie wyrabiały masło. Wystarczyło trochę pracy, siły, cierpliwości i w tradycyjny sposób (w maślnicach) zrobiliśmy pyszne masło. A na koniec każdy zjadł kromkę chleba ze świeżutkim masłem. Kromka świeżego chleba z pyszniącym się na niej żółciutkim masłem. Ile to pracy?. Dziś niewiele, ale dawno, dawno temu …